Ayak, her yere basma hareketi sırasında topuktan ayağın ön bölümüne doğru bir esneme hareketi yaparak vücudun yaylanma mekanizmasına yardımcı olur. Bu yaylanma hareketini sağlayan en önemli bölge, ayağın iç yanında bulunan iç kavis (ark)’tir. Her bir ayakta üçer tane iç kavis bulunur. Ayağın bu iç kavisinin olmayışına düztabanlık adı verilir.
Sağlıklı bebeklerde 3 yaşına kadar tüm çocuklarda ayak tabanındaki yağ yastığı yüzünden oluşum tamamlanmadığı için düztabanmış gibi sanılabilir. 3 yaşından sonra da ayak gelişiminde sıkıntılar varsa uzmana danışılmalıdır. Ayrıca aşırı kilo, cinsiyet, yaş gibi faktörler düztabanlık risk faktörüdür
DÜZTABAN OLAN KİŞİLERİN YAŞADIĞI SIKINTILAR
Düztabanlık normal kas fonksiyonuna sahiptir, eklem hareketleri normaldir. Tabanda ağrı olabilir. Ayak ağrıları dışında, vücut ağırlık merkezinin yer değiştirmesi sebebiyle bel ağrılarına da neden olmaktadır. Kısa aşil tendonu ile birlikte olan esnek düztabanlıkta ağrı ve sakatlık gözlenebilir. Bu durumda aşil tendonu uzatma işlemi yapılmalıdır.
DÜZTABANLIK BELİRİTLERİ
- Düztabanlı kişilerde uzun süre ayakta durmakla;
- Ayakta gerginlik,
- Hassasiyet ve ağrı,
- Anormal yorgunluk
- Baldır ağrısı
- Topukta iç plantar yüzde kalınlaşma
- Nasır oluşumları dikkat çeker.
DÜZTABANLI KİŞİLER HANGİ YÖNTEMLERİ İZLEMELİDİR?
- Ayakkabı olarak ön kısmı geniş, alçak topuklu ayakkabılar önerilmektedir.
- Uzun ark destekli, mantar olması tercih edilen (şok absorban etki) tabanlıklar sık kullanılmaktadır.
- Ayakkabı topuğu iç tarafına yerleştirilen topuğun iç bölümünü desteklemektedir.
- Tedavinin yetersizliği, ileri derecede bozukluk, ayakkabı problemlerinin çok fazla olması ve hastanın normal aktivitelerinin engellenmesi halinde nadiren ameliyat uygulanabilir.
DÜZTABANLIĞIN BİR TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Düz tabanlıkta hastalığın izlemesi yakından takip edilir son çare cerrahi tedavidir. Tedavi hastanın yaşına, cinsiyetine, semptomların şiddetine ve fonksiyonel durumuna göre değişmektedir. Çocukta aktiviteye bağlı ağrı veya yorgunluk oluyorsa öncelikle aşil tendonunu germe egzersizi tedavisi verilir.
DÜZTABAN TEDAVİSİNDE TEDAVİDE AMAÇ
- Bağlardaki gerginliği azaltmak,
- Gövde ağırlığını ayak dışına taşımak,
- Ayak tabanını içe çeviren ve taban kaslarını güçlendirmek,
- Ayağı yukarı çeviren ve ayak tabanını dışa çeviren kasları gevşetmek,
- Varsa aşil tendon gerginliğini azaltmaktır.