DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

Demir eksiliği ve Demir Eksikliği Anemisi birbiriyle sıkça karıştırılmaktadır. Demir eksikliği, vücutta hemoglobin oluşumunu engellemeyecek miktarda demirinin eksik olmasıdır. Demir eksikliği anemisi ise vücutta demir eksikliğine bağlı olarak hemoglobin miktarının azalmasıdır. Bu sebeple demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.

Süt çocukluğu ve çocukluk dönemlerinde sıkça görülür. Her yaş grubunda ve her insanda görülebilen demir eksikliği anemisin büyüme ve beslenme ile yakın ilişkisi vardır.

ÇOCUĞUMUN DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Demir eksikliği anemisinde özellikle belirgin bir bulgu yoktur. Tüm vücut bu durumdan etkilenir. Genelde doktora başvuran çocuklarda görülen iştahsızlık ve soluk bir yüz rengidir. Vücuttaki demir eksikliğine bağlı olarak hücresel fonksiyonlar görevlerini yerine getirememekte büyümede, motor gelişimde, bağışıklık siteminde değişiklikler meydana gelebilir. Bebeklerde iştahsızlık, huysuzluk, huzursuzluk, çocuklarda ise halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı çarpıntı ile kendini gösterebilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE TANI VE TEDAVİ

Hemoglobin düzeyi çocukluk çağında yaşlara göre değişkendir. Demir eksikliği anemisinin tanısı için gerekli testler yapılarak uygun görülen tedavi yöntemi seçilmelidir. Tedavide ağız yoluyla ya da damar yoluyla demir prepatları verilir. Kullanımının kolay olması, etkili ve ekonomik olması yönünden genelde ağız yoluyla alınan demir ilaçlarını kullanmak daha çok tercih edilir. Önce hemoglobin düzeyinin normale gelmesi, sonra da depoların dolması için tedaviye 2-3 ay devam edilmesi gerekir.

ÇOCUĞUMU DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDEN NASIL KORUYABİLİRİM?

Bebeklikte ilk 6 ay anne sütü ile beslenme yeterlidir. 6. Ayda ek gıda geçilmesiyle birlikte demir içeriği yüksek besinler mutlaka öğünlere eklenmelidir. Verilen ek besinlerle birlikte anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmelidir. Bebeklere genelde 4.ayından itibaren ağız yoluyla demir verilmeye başlanır. Bebeklik döneminden başlayarak, düzenli miktarda demir verilmesi çocukluk demir anemisine engel olacaktır. Bebek ve çocuk beslenmesinde demir içeriği yüksek besinler kullanılmasına dikkat edilmelidir.